poniedziałek, 25 listopada 2019

Pieczone ziemniaki z papryką i fetą

Zapiekanka ziemniaczana /123RF/PICSEL

Do przygotowania zapiekanych ziemniaków potrzebujemy:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 50 g parmezanu,
  • 150 g fety,
  • łyżkę ziół prowansalskich,
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu,
  • sól.
Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy (nie obieramy ich ze skórki), kroimy w grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Sprawdzamy widelcem, żeby były miękkie, a nie rozpadały się.
Paprykę kroimy w półcentymetrowe paski. Odcedzone ziemniaki mieszamy w misce z oliwą, ziołami prowansalskimi, solą i rozmarynem. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na ziemniakach układamy kawałki papryki, posypujemy startym parmezanem i zapiekamy w temperaturze 200 st. C przez 15 minut. Papryka i ziemniaki powinny się mocno przyrumienić.
Gotowe zapiekane warzywa posypujemy po wierzchu pokrojoną w kostkę fetą. Podajemy dobrze ciepłe.
Przy okazji przypomnieć warto, że papryka zawiera wiele cennych składników. To bogate źródło flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, witaminy C oraz potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Odmiany czerwone mają większą zawartość barwników, a w tym cennego likopenu. Zawiera także kapsaicynę, która nadaje papryce ostrość. Czerwona papryka ma najwięcej beta-karotenu, który zwalcza wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój zmian nowotworowych, ale przede wszystkim chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego, które może wywołać czerniaka skóry.


Czytaj więcej na https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-pieczone-ziemniaki-z-papryka-i-feta,nId,2880019?fbclid=IwAR3eFZ2jyB08phEEtIHy7UriSOUASjiUA-mhPP8zUaxrPEZgWHleTHxUmpM#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz