Domogród: Pyszne Kotlety Jajeczne z pieczarkami idealne do obiadu lub bezmięsnych hamburgerów
Składniki na około 12 średnich kotletów
- 5 gotowanych jaj na twardo
- kilka średnich pieczarek lub kurek, borowików czy maślaków
- 1 duże surowe jajo
- 5 dag sera żółtego o łagodnym smaku
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, przyprawy ziołowe wg uznania
- tłuszcz do smażenia
Pokrojoną na drobno cebulę podsmażam na tłuszczu do zeszklenia. Zaraz dodaję pieczarki, starte na tarce o dużych oczkach. Można delikatnie doprawić. Mieszam całość w trakcie duszenia (około 3-4 minuty). Na koniec dodaję starty czosnek. Mieszam, krótko podsmażam. Wyłączam grzanie i odstawiam do wystudzenia.
Podsmażone pieczarki wkładam do misy. Do nich ścieram na dużych oczkach zimne jajka ugotowane na twardo i żółty ser. Dodaję dwie łyżki bułki tartej, sól, pieprz, przyprawy, jajo surowe. Mieszam i formuję kotlety tradycyjnie lub na okrągło jak hamburgery do bułek. Obtaczam w samej bułce cieniutką warstwą. Smażę jak tradycyjne mielone, 5-6 minut z każdej strony na rumiano na średnim grzaniu. Przepychota! Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz