niedziela, 18 sierpnia 2019

SZYBKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI (węgierkami) | Smaczna kuchnia Dagmarelli

SZYBKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI (węgierkami) | Smaczna kuchnia Dagmarelli


Znalezione obrazy dla zapytania SZYBKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI (węgierkami)


Przedstawiam Wam przepis na pyszne, bajecznie łatwe i bardzo szybkie do wykonania ciasto ucierane ze śliwkami. Uda się każdemu, kto zechce je upiec. Polecam :)
Przepis pochodzi z książki "Przepisy Czytelników-lato" z 1992 r

Składniki  ( prostokątna blacha o wym. 22 x 33 cm):
  • 200 g masła
  • ¾ szklanki cukru drobnego kryształu
  • 3 duże jajka (L)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1½ - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 500 g śliwek węgierek
  • 3 łyżki cukru pudru do piany

Wykonanie:
Śliwki płuczemy, osuszamy ściereczką, przepoławiamy i usuwamy pestki.
Masło rozcieramy z cukrem na krem. 
Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno żółtka, po łyżce śmietany, a następnie
wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ubijamy pianę z białek. Odkładamy 3 -4 łyżki piany, a resztę delikatnie mieszamy z ciastem.
Na wierzchu ciasta układamy skórkami do dołu połówki śliwek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190⁰C ok. 40 minut. 
Sprawdzamy patyczkiem, jeżeli jest suchy, wyjmujemy formę z ciastem z piekarnika.
Smarujemy natychmiast  pędzelkiem wierzch jeszcze gorącego ciasta, odłożoną pianą
ubitą z 3 łyżkami cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz