Składniki na 4 porcje:
- 20 dag ryżu basmati,
- 1 cebula,
- 40 dag fileta z piersi indyka,
- 2 łyżki oleju,
- 20 dag pieczarek,
- 2 płaskie łyżki mąki,
- 3 łyżeczki (6 g) przyprawy curry,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 400 ml bulionu drobiowego,
- 10 dag mrożonego zielonego groszku,
- 6 gałązek kolendry,
- sól,
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Ryż ugotować w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, dość grubo posiekać. Mięso oczyścić, opłukać, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Wrzucić mięso i, mieszając, smażyć je przez 5 minut. Pod koniec oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić, pokroić na połówki. Podsmażone mięso przełożyć na półmisek.
2. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju. Wrzucić pokrojone pieczarki, smażyć, mieszając 5 minut. Dołożyć cebulę i dusić razem jeszcze 2 minuty. Potem oprószyć mąką i przyprawą curry. Zalać mlekiem kokosowym i bulionem. Dorzucić groszek (nie trzeba go wcześniej rozmrażać), doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 4 minuty. Sos ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.
3. Kolendrę opłukać, grubo posiekać i razem z mięsem dodać do sosu. Mocno podgrzać. Gotowe danie podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz