Składniki (8 porcje):
- 2 główki czerwonej kapusty (po ok. 1,5 kg),
- 2 bułki,
- 70 dag ugotowanego pęczaku,
- 2 cebule,
- 2 gruszki,
- cytryna,
- pęczek tymianku,
- 30 dag orzechów włoskich,
- 2 jajka,
Do smaku:
- sól,
- pieprz,
- papryka.
Przygotowanie"
Główki kapusty umyj, oczyść ze zwiędłych liści, wykrój głąby. Całe obgotuj w dużej ilości osolonej wody (2-3 minuty). Z każdej główki oddziel osiem liści, wytnij zgrubiałe nerwy. Bułki namocz, cebule posiekaj. Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Tymianek opłucz i posiekaj. Kaszę połącz z posiekanymi orzechami, jajkami, odciśniętymi bułkami, gruszkami, cebulą i tymiankiem. Wyrób masę. Dopraw. Na liściach kapusty rozłóż porcje farszu, uformuj gołąbki. W brytfance rozgrzej masło, włóż gołąbki, krótko obsmaż. Zalej bulionem (lub wodą) i duś pod przykryciem ok. 40 min. Wyjmij, przełóż na ogrzany talerz, przykryj folią aluminiową. l Sos z duszenia przetrzyj przez sitko, dopraw do smaku np. miodem. Gołąbki ułóż na półmisku. Sos podawaj osobno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz