rawdziwą doskonałość danie to osiąga późnym latem, kiedy pomidory gruntowe są w pełni dojrzałe. Niech wersja wiosenna będzie zapowiedzią przyszłej rozkoszy...
Składniki:
• 4 duże karczochy
• 4 jaja
• 12 pomidorków ,,truskawkowych''
• 3 łyżki oliwy
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i łyżka posiekanego świeżego estragonu
• sól i pieprz
Sposób wykonania:
1. Karczochy oddzielamy od łodygi, przełamując ją blisko podstawy warzywa. Wrzucamy do osolonego wrzątku na pół godziny, wyjmujemy łyżką cedzakową. Kiedy ostygną, odrywamy listki, aż zostaną ich tylko trzy rzędy. Wyjmujemy szczeciniasty rdzeń, serca zachowujemy.
2. Przelewamy wrzątkiem pomidorki, zdejmujemy z nich skórę, przecinamy na pół i rozdrabniamy w robocie kuchennym. Dodajemy oliwę, sól, pieprz i zioła, miksujemy jeszcze parę sekund.
3. Przyrządzamy jaja w koszulkach. Na każdym z serc karczocha układamy jajko, na nim kładziemy łyżkę sosu i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz