Składniki (4 porcje):
- 2 garści suszonych grzybów,
- 250 g kaszy jęczmiennej,
- 50 g smalcu,
- cebula,
- ok. 30 g skwarków,
- łyżka posiekanej pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
Do smaku:
- sól,
- pieprz,
- majeranek.
Przygotowanie:
Grzyby namocz w zimnej wodzie. Kaszę opłucz i odcedź. Podsmaż na łyżce smalcu, zalej ok. 750 ml posolonej wody i gotuj do miękkości. Pokrój drobno cebulę i podsmaż na małej ilości smalcu. Dodaj odciśnięte i pokrojone grzyby, skwarki i pietruszkę. Dopraw i duś ok. 10-15 min. Dodaj ugotowaną kaszę i starty czosnek. Ponownie dopraw i wymieszaj. Nakładaj do małych naczyń do zapiekania. Pokrop pozostałym smalcem i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st. C). Zapiekaj ok. 20 min, aż wierzch się zarumieni. Natychmiast podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz