poniedziałek, 5 marca 2012

Jęczmienna z pieca



Składniki (4 porcje):
  • 2 garści suszonych grzybów,
  • 250 g kaszy jęczmiennej,
  • 50 g smalcu,
  • cebula,
  • ok. 30 g skwarków,
  • łyżka posiekanej pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
Do smaku:
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.
Przygotowanie: 

Grzyby namocz w zimnej wodzie. Kaszę opłucz i odcedź. Podsmaż na łyżce smalcu, zalej ok. 750 ml posolonej wody i gotuj do miękkości. Pokrój drobno cebulę i podsmaż na małej ilości smalcu. Dodaj odciśnięte i pokrojone grzyby, skwarki i pietruszkę. Dopraw i duś ok. 10-15 min. Dodaj ugotowaną kaszę i starty czosnek. Ponownie dopraw i wymieszaj. Nakładaj do małych naczyń do zapiekania. Pokrop pozostałym smalcem i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st. C). Zapiekaj ok. 20 min, aż wierzch się zarumieni. Natychmiast podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz