Składniki na 4 porcje:
- 2 łyżki masła,
- 1 mango,
- 2 łyżki przyprawy curry,
- 5 łyżek mąki,
- pieprz,
- 100 ml soku z mango,
- 100 ml warzywnego bulionu (z kostki),
- sól,
- 100 ml kokosowego mleka,
- 1 łyżka cukru,
- 4 sznycle z indyka,
- 1-2 jajka, bułka tarta,
- 5 dag kokosowych wiórków,
- 2-3 łyżki oleju
Sposób wykonania:
1. Mango obrać, przekroić, pozbawić pestki. Połowę miąższu pokroić w kostkę, połowę w plastry. W garnku rozgrzać masło. Oprószyć je curry i 1-2 łyżkami mąki, krótko zasmażyć. Wlać sok z mango, bulion i mleczko kokosowe. Dodać pokrojone w kostkę mango, doprowadzić do wrzenia, gotować 1-2 minuty na dużym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
2. Sznycle przekroić na pół, lekko rozbić, posypać solą i pieprzem. Oprószyć mąką, zanurzać w roztrzepanych jajkach i obtaczać w tartej bułce i wiórkach kokosowych. Kłaść na rozgrzany olej, smażyć po 3-5 minut z każdej strony. Na talerzach ułożyć po dwa sznycelki. Polać je sosem i curry z mango. Udekorować plasterkami mango oraz zrumienionymi wiórkami kokosowymi. Danie będzie bardziej syte, gdy podamy je z białym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz