poniedziałek, 5 marca 2012

Patelnia ziemniaczana z boczkiem


Składniki na 4 porcje: 
  • 600 g mniejszych ziemniaków, 
  • sól, 
  • 200 g boczku wędzonego, 
  • 1 duża cebula, 
  • 250 g małych pieczarek, 
  • 250 g pomidorków koktajlowych, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • pieprz czarny mielony, 
  • 1 łyżka tymianku, 
  • 400 g kwaśnej śmietany 


Przygotowanie: 

Ziemniaki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą. Gotujemy je w mundurkach w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy i mniejsze kroimy na pół, większe na ćwiartki. Boczek kroimy w szersze paski. Obieramy cebulę, pieczarki czyścimy, a pomidorki myjemy. Cebulę siekamy w talarki, a pieczarki i pomidorki kroimy na połowy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim boczek. Wyjmujemy boczek, a na wysmażonym tłuszczu podsmażamy ziemniaki, pieczarki i cebulę. Do podsmażonych warzyw wrzucamy pomidorki i odłożony boczek. Dodajemy sól, pieprz, doprawiamy tymiankiem i podgrzewamy. Podajemy z kwaśną śmietaną. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz