Składniki na 4 porcje:
- 600 g mniejszych ziemniaków,
- sól,
- 200 g boczku wędzonego,
- 1 duża cebula,
- 250 g małych pieczarek,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki oleju,
- pieprz czarny mielony,
- 1 łyżka tymianku,
- 400 g kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Ziemniaki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą. Gotujemy je w mundurkach w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy i mniejsze kroimy na pół, większe na ćwiartki. Boczek kroimy w szersze paski. Obieramy cebulę, pieczarki czyścimy, a pomidorki myjemy. Cebulę siekamy w talarki, a pieczarki i pomidorki kroimy na połowy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim boczek. Wyjmujemy boczek, a na wysmażonym tłuszczu podsmażamy ziemniaki, pieczarki i cebulę. Do podsmażonych warzyw wrzucamy pomidorki i odłożony boczek. Dodajemy sól, pieprz, doprawiamy tymiankiem i podgrzewamy. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz