Składniki (4 porcje):
Ciasto:
- 30 dag mąki,
- 5 dag masła,
- 2,5 dag drożdży,
- 5 dag cukru,
- 1/2 szklanki mleka,
- jajko.
Farsz:
- 60 dag ziemniaków,
- 5 dag smalcu,
- cebula,
- 4 łyżki kaszy gryczanej,
- jajko,
- 10 dag suszonych śliwek,
- sól.
Przygotowanie:
Zrób zaczyn z połowy mąki, ciepłego mleka i drożdży roztartych z cukrem. Pozostaw, aby wyrósł. Następnie dodaj resztę mąki, stopione przestudzone masło i szczyptę soli. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. l Ziemniaki ugotuj, przepuść przez praskę i przestudź. Kaszę wymieszaj z ziemniakami, pokrojonymi śliwkami oraz podsmażoną cebulą. Wbij jajko. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj krążki. Nakładaj po porcji farszu i zlepiaj pierogi. Odstaw na 10 min. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Zapiekaj ok. 25 minut w temp 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz