poniedziałek, 5 marca 2012

Gryczana w pierogach


Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno /© Bauer

Składniki (4 porcje):

Ciasto:
  • 30 dag mąki,
  • 5 dag masła,
  • 2,5 dag drożdży,
  • 5 dag cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • jajko.
Farsz:
  • 60 dag ziemniaków,
  • 5 dag smalcu,
  • cebula,
  • 4 łyżki kaszy gryczanej,
  • jajko,
  • 10 dag suszonych śliwek,
  • sól.
Przygotowanie: 

Zrób zaczyn z połowy mąki, ciepłego mleka i drożdży roztartych z cukrem. Pozostaw, aby wyrósł. Następnie dodaj resztę mąki, stopione przestudzone masło i szczyptę soli. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. l Ziemniaki ugotuj, przepuść przez praskę i przestudź. Kaszę wymieszaj z ziemniakami, pokrojonymi śliwkami oraz podsmażoną cebulą. Wbij jajko. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj krążki. Nakładaj po porcji farszu i zlepiaj pierogi. Odstaw na 10 min. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Zapiekaj ok. 25 minut w temp 180 st. C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz