Zupa krem ze szpinaku z serem gorgonzolą
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
- sól, pieprz
- 1/2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 100 g sera gorgonzola
- listki bazylii i orzeszki piniowe, do podania
Sposób wykonania:
Na dno dużego garnka wlej oliwę, dodaj czosnek i podgrzewaj przez 1-2 minuty na średnim ogniu. Dodaj szpinak i smaż kilka minut, od czasu do czasu mieszając, by szpinak nie przywarł do dna. Dopraw sola i pieprzem, podgrzewaj jeszcze 1-2 minut. Dodaj bulion i zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietankę i podgrzewaj 1-2 minuty. W ostatniej chwili przed podaniem dodaj do zupy pokruszony ser gorgonzola. Udekoruj listkami bazylii i orzeszkami piniowymi lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz