poniedziałek, 5 marca 2012

Kasze.


Gryczana, jęczmienna, jaglana.... Mnóstwo gatunków, a wszystkie niezwykle dla nas cenne. Wykorzystujmy je w kuchni jak najczęściej,
wszak już stare porzekadło mówi, że od kaszy człowiek zdrów.
Pod względem wartości odżywczych przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Powinni je jadać nadciśnieniowcy, cierpiący na choroby serca i układu krążenia, także osoby zagrożone anemią, żyjące w ciągłym napięciu i mające skłonności do depresji. Potrawy z kaszy nie tylko dostarczają witamin i minerałów, ale też uspokajają i poprawiają pamięć.
 Jak ugotować kaszę, aby była sypka? Należy użyć odpowiedniej ilości wody. Na szklankę gryczanej bierzemy dwie szklanki wody, pęczak potrzebuje trzech, a jaglana i jęczmienna - 2,5 szklanki. Ziarenka nie będą się sklejały, jeśli do gotowania dodamy tłuszcz.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz