Składniki na 4 porcje:
- 4 duże ziemniaki,
- 1 łyżeczka kminku,
- sól,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 mniejsza cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 150 g mięsa mielonego wołowego,
- 40 g szynki,
- 1 mała czerwona papryka,
- pieprz czarny mielony,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 50 g tartego sera.
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach prawie do miękkości w osolonej wodzie z łyżeczką kminku. Odcedzamy i studzimy. W tym czasie na patelni rozgrzewany oliwę i rumienimy na niej drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mielone mięso, pokrojoną w kostkę szynkę i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, podsmażamy i zestawiamy z ognia. Kroimy wzdłuż ziemniaki i wydrążamy ich środki łyżeczką. Mieszamy z kwaśną śmietaną i dodajemy do masy mięsnej. Ziemniaki napełniamy farszem, posypujemy serem i zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz