poniedziałek, 5 marca 2012

Zapiekane z farszem


Składniki na 4 porcje: 


  • 4 duże ziemniaki, 
  • 1 łyżeczka kminku, 
  • sól, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 mniejsza cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 150 g mięsa mielonego wołowego, 
  • 40 g szynki, 
  • 1 mała czerwona papryka, 
  • pieprz czarny mielony, 
  • 1 łyżeczka tymianku, 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, 
  • 50 g tartego sera.


Przygotowanie: 
Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach prawie do miękkości w osolonej wodzie z łyżeczką kminku. Odcedzamy i studzimy.  W tym czasie na patelni rozgrzewany oliwę i rumienimy na niej drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mielone mięso, pokrojoną w kostkę szynkę i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, podsmażamy i zestawiamy z ognia. Kroimy wzdłuż ziemniaki i wydrążamy ich środki łyżeczką. Mieszamy z kwaśną śmietaną i dodajemy do masy mięsnej. Ziemniaki napełniamy farszem, posypujemy serem i zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz