poniedziałek, 5 marca 2012

Suflet ziemniaczany


Wykwintny sposób na podanie zwykłych składników /© Bauer

Składniki na 4 porcje: 
  • 60 dag ziemniaków
  • 10 dag żółtego sera
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • kilka gałązek majeranku,
  • olej do wysmarowania foremek.
Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować, schłodzić i przecisnąć przez praskę, ser zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Cebulę posiekać drobno, boczek pokroić w małą kostkę. Do przeciśniętych ziemniaków dodawać, cały czas mieszając, żółtka jajek, ser, boczek, cebulę i miękkie masło. Masę doprawić solą, pieprzem i papryką. Na koniec masę połączyć, delikatnie mieszając, z ubitymi białkami. Przełożyć do wysmarowanych olejem foremek i piec w nagrzanym do 180 o C piekarniku przez ok. 30 min

źródło: http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-ach-te-ziemniaki,nId,435627

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz