niedziela, 4 marca 2012

Suflet ziemniaczany


Suflet ziemniaczany

Składniki:
  • kilka gałązek majeranku do dekoracji
  • ziemniaki: 60 dag
  • cebula: 1 sztuka
  • sól, biały pieprz
  • żółty ser: 10 dag
  • masło: łyżka
  • olej do wysmarowania foremek
  • jajka: 3 sztuki
  • wędzony boczek: 50 dag


ETAPY PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki ugotować, schłodzić i przecisnąć przez praskę, ser zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Cebulę posiekać drobno, boczek pokroić w małą kostkę. Do przeciśniętych ziemniaków dodawać, cały czas mieszając, żółtka jajek, ser, boczek, cebulę i miękkie masło. Masę doprawić solą, pieprzem i papryką. Na koniec masę połączyć, delikatnie mieszając, z ubitymi białkami. Przełożyć do wysmarowanych olejem foremek i piec w nagrzanym do 180 o C piekarniku przez ok. 30 min.

Przygotowanie: 10-30 minut;

Składniki: dla 3-4 osób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz