niedziela, 25 marca 2012

Przysmak gajowego


przysmak gajowego

pyszne połączenie mięsa z pieczarkami, boczkiem, porem, zalany sosem myśliwskim...

Składniki:

dla 4-6 osób
  • mięso wieprzowe (lub inne), 1 kg
  • cebula, 2-3 główki
  • Boczek wędzony, 20 dag
  • por, 1
  • pieczarki, 0,5 kg
  • śmietana słodka 18 %, 0,5 litra
  • sos myśliwski, 1 opakowanie
  • ser topiony tostowy, kilka plasterków
  • sół, pieprz, do smaku
 

Opis przygotowania:

czas przygotowania: 

 
1. mięso pokroić w kostkę jak do gulaszu, poddusić na patelni, doprawić solą i pieprzem.

2. cebulę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni.

3. por pokroić w pólplasterki, podsmażyć na patelni.

4. pieczarki pokroić, poddusić na patelni, doprawić pieprzem i solą.

5. sos myśliwski wsypać do śmietany, roztrzepać trzepaczką.

6. w żaroodpornym naczyniu układać warastwami: mięso, cebulę z boczkiem, por, pieczarki. Zalać to sosem myśliwskim, ułożyć na wierzch plsterki sera tostowego. Piec w nagrzanym piekarniku do 185 stopni przez około pół godziny. smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz