Składniki na 12-14 sztuk:
- 3/4 kg ziemniaków,
- jajko,
- 3/4 szklanki mąki,
- szklanka drobnej tartej bułki,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- olej do smażenia,
- pieprz
Na farsz:
- 4 jajka na twardo,
- duży pęczek szczypiorku,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- przyprawa "Warzywko",
- pieprz
1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupki i drobno posiekaj. Szczypiorek opłucz i również drobno posiekaj.
2. Z ziemniaków, przesianej mąki i surowego jajka zagnieć ciasto, przypraw do smaku papryką i pieprzem. Rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm, a następnie pokrój ciasto na kwadraty.
3. Posiekane jajka na twardo i szczypiorek wymieszaj z jogurtem. Przypraw do smaku pieprzem oraz przyprawą "Warzywko". Na każdym kwadracie układaj farsz i mocno zlepiaj brzegi. Następnie panieruj w tartej bułce. W szerokim garnku rozgrzej 1/2 litra oleju (musi być go dość dużo, bo krokiety smaży się podobnie jak pączki). W głębokim oleju smaż krokiety na złoty kolor. Osącz je z tłuszczu, układając na papierowym ręczniku.
4. Krokiety można podawać do czystych zup lub jako danie samodzielne.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 425 kilokalorii
Porcja: 425 kilokalorii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz