Składniki
- Mak 200 g
- Cukier 1 szklanka
- Masło 100 g
- Jajko 5 szt.
- Miód 1 łyżka
- Bułka tarta 2 łyżki
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- Polewa:
- Masło 100 g
- Kakao naturalne 1 łyżka
- Cukier 3/4 szklanki
- Mleko 2 łyżki
Przygotowanie
Mak zalać wodą lub mlekiem i gotować do czasu, aż płyn prawie całkowicie odparuje, mieszać by się nie przypalił. Następnie wystudzić i dwa razy przekręcić przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach. Jeśli korzystamy z gotowego mielonego maku, to zalać go 3/4 szklanki mleka lub wody i na chwilę odstawić.
Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, w między czasie dodając po jednym żółtku.
Następnie dodać miód, bułkę tartą, proszek do pieczenia i zmielony mak.
Następnie dodać miód, bułkę tartą, proszek do pieczenia i zmielony mak.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej.
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Stopień upieczenia, w tym przypadku sprawdzając drewnianym patyczkiem, patyczek nie będzie suchy, ale też nie powinno być do niego przyklejone ciasto.
Upieczone ciasto wystudzić w foremce i schłodzić, dopiero po wystudzeniu wyjąć je z foremki.
Składniki na polewę rozpuścić na jak najmniejszym ogniu i wolno gotować do czasu, aż polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta.
Torcik najlepiej podawać na drugi dzień, po dokładnym schłodzeniu.
źródło: https://smaker.pl/przepis-torcik-makowy,121610,nemezja.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz