niedziela, 30 kwietnia 2017

Cytrynowo brzoskwiniowe serniczki na zimno

Desery

Składniki

  • SPÓD:
  • Herbatniki - Petit Beurre Blacky - 200 g (mogą być inne ciemne)
  • Masło - 100-120 g
  • Dżem - lub powidła - 2 łyżki
  • MASA SEROWA:
  • Ser biały - 500 g
  • Mascarpone - 250 g
  • Cukier puder - 80 g
  • Sok z cytryny - z 1 szt.
  • Galaretka brzoskwiniowa - 2 szt.
  • Woda - 1,5 szkl.
  • MASA CYTRYNOWO-BRZOSKWINIOWA
  • Sok z cytryny - z 2 szt.
  • Skórka z cytryny - z 1 szt.
  • Cukier - 70 g
  • Masło - 50 g
  • Jajka - 1 szt.
  • Żółtko - 1 szt.

Przygotowanie

 
Spód

Ciastka blendujemy na sypko, dodajemy miękkie masło i ulubiony dżem lub powidła i zagniatamy masę. Wykładamy nią spód pucharków.
Masa serowa

W gorącej wodzie rozpuszczamy 2 opakowania galaretek i odstawiamy do schłodzenia. Ser biały mielimy, dodajemy do niego mascarpone, cukier puder i sok z cytryny. Na końcu wlewamy wystudzoną galaretkę, zostawiając sobie pół szklanki, którą użyjemy do górnej warstwy. Masę serową wykładamy do pucharków, na spód z herbatników. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Masa cytrynowo- brzoskwiniowa

Jajko i żółtko roztrzepujemy. Dodajemy masło, cukier, sok z cytryny i drobno startą skórkę z cytryny. Podgrzewamy na ogniu cały czas mieszając. Gotujemy chwilę do zgęstnienia masy. Studzimy, dodajemy pół szklanki uprzednio odłożonej, rozpuszczonej w wodzie galaretki brzoskwiniowej i wykładamy na masę serową. Odstawiamy do lodówki na parę godzin/ a najlepiej na noc/ do stężenia. Dekorujemy według uznania.
Ozdoby z cukru i czekolady

Ozdoby widoczne na zdjęciu są bardzo proste do wykonania.
Ozdoba cukrowa - roztapiamy w garnku cukier (mieszamy cały czas by nie przywarł). Rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy na niego w formie nitek, kratek, kółek roztopiony cukier. Czekamy aż stężeje - ja wkładam do lodówki :)

Ozdoba czekoladowa - roztapiam w kąpieli wodnej ulubioną czekoladę (w moim przypadku gorzką) i podobnie jak cukier wylewam na papier do pieczenia formując dowolny kształt i zostawiam do zakrzepnięcia
źródło: https://smaker.pl/przepis-cytrynowo-brzoskwiniowe-serniczki-na-zimno,121623,natalerzuagnes.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz