Składniki
-4 jajka-szklanka cukru
-szklanka mąki pszennej
-1/2 szklanki maki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-200 g roztopionego masła lub margaryny
-sok z 1 cytryny
-starta skórka z cytryny
Sposób przygotowania przepisu:
Babka cytrynowa
- 1. Masło lub margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
- 2. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i całość miksujemy do połączenia składników.
- 3. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę. Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni
- 4. Po upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz