Składniki
- biała kiełbasa parzona- 5 szt.
- wędzony boczek- 15 dag
- suszone śliwki- 2 garście
- Cebula biała- 2 szt.
- Majeranek- 2 łyżeczki
- Tymianek- 2 łyżeczki
- Sól
- Pieprz
- tłuszcz do wysmarowania naczynia
Przygotowanie
Obrane z łupin cebule pokrój w cienkie piórka. Wymieszaj w misce razem ze suszonymi śliwkami. Do naczynia (uprzednio wysmarowanego tłuszczem) wyłóż połowę cebuli i śliwek. Posyp tymiankiem i majerankiem (po 1 łyżeczce). Posyp solą i pieprzem. Kiełbasę wypłucz w zimnej wodzie, nakłój z każdej strony widelcem. Wyłóż na cebulę. Przełóż do formy. Przykryj resztą składników. Ponownie posyp przyprawami. Na wierzch wyłóż pokrojony w cienkie paski boczek. Piecz przez pół godziny w 180 stopniach C.
źródło: https://smaker.pl/przepis-biala-kielbasa-zapiekana-z-sliwkami,125385,pobitegarybarbary.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz