Składniki
- Babka:
- 1,5 szklanki (220 g) mąki
- 0,75 szklanki (150 g) drobnego cukru
- 1 (16 g) cukier waniliowy
- 1 kubeczek (180 g) jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki (125 ml) oleju
- 3 jajka
- 1 cytryna
- 1 limonka
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- Lukier:
- 0,5 szklanki (100 g) cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z limonki
Przygotowanie
1) Cytrynę oraz limonkę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, a następnie otrzeć skórkę.
2) W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, nasiona chia oraz sól.
3) Do drugiej miski wsypać cukier, cukier waniliowy, sórkę otartą z cytrusów oraz jogurt naturalny i wymieszać mikserem.
4) Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku, a następnie porcjami przygotowane suche składniki. Na koniec dolewamy olej.
5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
6) Piec 55-60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
7) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z limonki. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku.
8) Gotową, wystudzoną babkę udekorować lukrem.
2) W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, nasiona chia oraz sól.
3) Do drugiej miski wsypać cukier, cukier waniliowy, sórkę otartą z cytrusów oraz jogurt naturalny i wymieszać mikserem.
4) Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku, a następnie porcjami przygotowane suche składniki. Na koniec dolewamy olej.
5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
6) Piec 55-60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
7) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z limonki. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku.
8) Gotową, wystudzoną babkę udekorować lukrem.
źródło: https://smaker.pl/przepis-babka-cytrynowo-limonkowa-z-chia,125160,fitsweet.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz