- 8 porcjePORCJE
- 90min
Składniki
CIASTO1 szklanka wody
100 gram masła
1 szklanka mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
KREM
3/4 szklanki cukru
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 gram masła
2 łyżki kakao
cukier puder do posypania wierzchu ciasta
Sposób przygotowania przepisu:
Karpatka z kremem w dwóch kolorach
- 1. CIASTO
Masło i wodę zagotować. Wymieszać, żeby masło się roztopiło. Wyłączyć gaz i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Energicznie wymieszać do połączenia się składników. Odstawić do ostudzenia. Następnie wbijać kolejno po jednym jajku i dokładnie wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 2 części. Tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Upiec w niej kolejno 2 blaty z wcześniej przygotowanego ciasta. Około 40 minut w 180 st C (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto już się upiekło). Po upieczeniu ostudzić.
MASA
Mleko wlać do garnka. Odlać 1 szklankę. Do mleka w garnku dać cukier i cukier waniliowy. Zagotować. Do odlanej szklanki mleka dodać żółtko oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie razem wymieszać. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć wlać do niego mleko wymieszane z żółtkiem i mąką. Energicznie mieszać do czasu, aż powstanie gęsty budyń. Wierzch przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować. Dodawać do niego po łyżce zimnego budyniu. Zmiksować razem na gładką masę. Podzielić ją na połowę. Do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać. Na jeden blat upieczonego ciasta wyłożyć krem z kakao, na to rozsmarować jasny krem. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch posypać cukrem pudrem. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz