Już nasi przodkowie z „drzewa życia”, czyli brzozy od połowy marca do końca kwietnia, regularnie rok w rok spuszczali sok, znany wcześniej bardziej pod nazwą bzowina lub oskoła. Od dawna używany był on jako napój wykazujący działanie lecznicze. Dziś można go znaleźć na półkach ze zdrową żywnością w wielu supermarketach. Dlaczego warto pić sok z brzozy, szczególnie wiosną?
Eliksir zdrowia
Sok z brzozy od wieków uważany był za swoisty eliksir zdrowia. Można go stosować zarówno na schorzenia wewnętrzne, jak i na problemy natury zewnętrznej. W medycynie ludowej doceniano najczęściej jego właściwości przeciwreumatyczne, moczopędne, przeciwbakteryjne, likwidujące opuchliznę, kojące, ściągające przeciwzapalne, odchudzające a nawet przeciwnowotworowe.
Wykorzystuje się go do leczenia infekcji, zwłaszcza tych dotyczących nerek, pęcherza i cewki moczowej. Stosowany jest też często jak środek moczopędny do zwiększenia diurezy i łatwiejszego usuwania kamieni nerkowych. Sok z brzozy ma działanie oczyszczające krew, dlatego też często chwalą sobie go pacjenci chorujący na dnę moczanową. Spożywanie takiego soku oczyszcza również wątrobę i jelita z toksyn oraz reguluje procesy przemiany materii, co z kolei redukuje cellulit i sprzyja skutecznej walce z otyłością. Dzięki dużej zawartości żelaza jest pomocny w leczeniu niedokrwistości. Bogactwo składników odżywczy w soku z brzozy pozwala zachować prawidłową pracę układu immunologicznego (używany przy przeziębieniu) oraz wzmacnia stawy i kości.
W przypadku zewnętrznego stosowania, wcieranie soku z brzozy pomaga na bóle związane z reumatoidalnym zapaleniem stawów, stany zapalne skóry (egzema, łuszczyca), wypryski (trądzik), problemy z włosami (nadmierne wypadanie) i skórą głowy (łupież) oraz na uelastycznienie i poprawienie ukrwienia skóry.
Zamiast energetyka
Obecnie swoją popularność sok z brzozy zdobywa zwłaszcza u osób aktywnych sportowo, gdyż powszechnie uważa się go za naturalny napój energetyczny. Doskonale nawadnia, gasi pragnienie oraz dostarcza niezbędnych aminokwasów, witaminy C i z grupy B oraz minerałów i pierwiastków śladowych (w tym: potasu, magnezu, wapnia, cynku, żelaza, miedzi, fosforu). Ponadto sok z brzozy zawiera ksylitol, rodzaj cukru, który utrzymuje równowagę cukrową w organizmie i nie wpływa niszcząco na szkliwo zębów. Ze względu na niską zawartość kalorii, bo jedynie około 20 kcal w 100 ml, może być używany przez osoby będące na diecie i dbające o linię.
Udane zbiory i naturalna terapia
Świeży sok z brzozy pozyskuje się wczesną wiosną, zanim drzewa wypuszczą pierwsze listki. Przez całą zimę brzoza magazynuje w swych korzeniach cenne składniki po to, aby na wiosnę zacząć transportować je w górę, ku koronie. Wówczas z pnia drzewa możemy pozyskać dziennie nawet kilka litrów cennego soku.
Aby tego dokonać należy po pierwsze wybrać odpowiednie drzewo. Pisząc – odpowiednie – mamy na myśli takie, które znajduje się na naszej posesji lub którego właściciel wyraził zgodę na to, abyśmy z niego mogli skorzystać. Warto pamiętać, że bez zgody właściciela gruntu nie można pobierać soku z brzóz znajdujących się w lasach państwowych. Kwestie te są uregulowane prawnie w art. 153 Kodeksu wykroczeń a ich złamanie podlega udzieleniu nagany lub karze grzywny w wysokości 250 zł.
Kiedy jednak znajdziemy już drzewo, z którego bez obaw możemy skorzystać, wówczas w pniu trzeba zrobić kilkucentymetrowy, okrągły otwór (np. gwoździem, wiertłem, ostrym bolcem) i włożyć weń rurkę, przez którą będzie wypływał sok. Spływający napój najlepiej zbierać do szklanych naczyń. Kiedy uzbieramy już odpowiednią ilość soku, otwór w pniu drzewa należy zatkać wcześniej przygotowanym kołkiem lub zabezpieczyć odpowiednią maścią przeznaczoną do regeneracji drzew.
Tak zebrany sok z brzozy najlepiej pić na surowo, lecz można także dodać do niego sok z cytryny lub sok z malin, czarnej porzeczki, wiśni itp. Świeży sok należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 4 dni. Jeżeli chcemy przeprowadzić sobie wiosenną kurację oczyszczająco-wzmacniającą organizm, należy regularnie przez trzy tygodnie wypijać trzy razy dziennie porcję 1/3 szklanki świeżego soku z brzozy. W okresie kuracyjnym należy powstrzymać się od spożywania tłustego mięsa, słodyczy, kawy, herbaty oraz alkoholu.
Jeżeli jednak nie mamy możliwości podjęcia się samodzielnej „produkcji” soku z brzozy, warto pokusić się o dostępne na rynku gotowe produkty, ale tylko pod warunkiem, że będą one naprawdę dobrej jakości – bez zbędnych konserwantów i polepszaczy.
źródło: https://www.tajemnice-swiata.pl/sok-z-brzozy/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz