piątek, 7 kwietnia 2017

Wielkanocne Ptasie mleczkozielona42lodz

Desery

Składniki

  • Czekoladowy biszkopt:
  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
  • Masa piankowa:
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
  • 1 szklanka wrzątku
  • Polewa czekoladowa:
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g masła

Przygotowanie

 
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić je na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Gdy masa będzie już ładnie ubita to dodać żółtka i dalej miksować. Po dodaniu wszystkich żółtek do piany wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz startą na drobnych oczkach czekoladę. Delikatnie wmieszać suche składniki.
Masę przelać do tortownicy lub foremki (u mnie kwadratowa, o boku 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C ok. 30 minut (warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony).
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić i miksując wlewać zimną, tężejącą ale jeszcze płynną galaretkę. Dokładnie całość wymieszać. Gęstą masę wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Czekoladę rozpuścić razem z mlekiem oraz masłem. Mieszać łyżką, aż wszystko się połączy. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody (woda ma ją tylko przykryć), mieszać i wlać do masy czekoladowej. Kiedy pianka cytrynowa całkowicie stężeje można wylać zimną polewę. Odstawić do stężenia najlepiej na całą noc. Smacznego!
źródło: https://smaker.pl/przepis-wielkanocne-ptasie-mleczko,125007,poprostupycha-asia.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz