Składniki
- Woda - 3/4 l
- Cukier - 1/2 szkl.
- Świeży imbir - 100 g
- Skórka z cytryny - z 1 szt.
- Sok z cytryny - z 2 szt.
- Anyż - 2 gwiazdki
- Goździki - 3 szt.
- Cynamon - kawałek laski
- Miód - 5 łyżek
- Spirytus - 1/2 l
Przygotowanie
Wodę zagotowujemy, dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach imbir, startą skórkę z cytryny, cukier, goździki, anyż, cynamon - całość gotujemy przez 3 minuty. Następnie dodajemy sok z cytryn. Studzimy, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Następnego dnia filtrujemy przez gazę i łączymy ze spirytusem. Przelewamy do butelek, chowamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie, pamiętając by co kilka dni potrząsać butelkami w celu wymieszania całości. Z przepisu wyszedł mi 1 litr 200 ml imbirówki. Po 2 tygodniach możemy pić na zdrowie
źródło: https://smaker.pl/przepis-imbirowka,121505,natalerzuagnes.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz