wtorek, 4 kwietnia 2017

Biała domowa kiełbasa na święta.

Dania główne

Składniki

  • 2 kg łopatki
  • 1 kg podgardla lub boczku
  • jelita- można kupić w supermarkecie "tesco" 7,99 zł za 15m lub u rzeźnika
  • 2 łyżki soli, 3 łyżki pieprzu, 5 łyżek majeranku, 5 ząbków czosnku
  • ~0,5 litra wody, może być więcej...

Przygotowanie

 
Najpierw poczytajcie co jest w kiełbasie ze sklepu...

Przemysłowa biała kiełbasa np.firmy S.....w ma następujący skład:wieprzowina 91%, woda, sól, przyprawy, błonnik roślinny, stabilizatory E451, E450, białko sojowe, maltodekstryna, regulator kwasowości, octan sodu, kwas cytrynowy, cytrynian sodu, przeciwutleniacze E315, E316, wzmacniacz smaku E621, błonnik pszenny-gluten, substancja konserwująca E250. ...
...Jak widać producent dosyć "bogato" używa różnych... bliżej nie znanych "cudów"...
Oto nasza domowa kiełbasa :) wg prostego przepisu, którą każdy może zrobić sam :)
Potrzebujemy: ~2 kg łopatki,
~1 kg podgardla lub boczku,
jelita wieprzowe, 
2 łyżki soli, 
3 łyżki pieprzu,
5 łyżek majeranku,
5 ząbków czosnku,
0,5 litra wody.
Mięso kroimy w kostkę, żeby potem zmielić w maszynce na grubych oczkach.
Jelita wkładamy do zimnej wody,
obieramy czosnek żeby dorzucić do mielenia mięsa.
Mięso mielimy.....razem z czosnkiem , 
dodajemy przyprawy i wodę, a potem wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę...
Dobrze wyrobione mięso wstawiamy do lodówki...
Rano jelita płuczemy pod kranem i nadziewamy na lejek..
.Napełniamy powoli mięsem :) i zakręcamy pętka...
No i już mamy kiełbasę, którą można sparzyć, ale również surową możemy przechować w lodówce. 
Na czym polega domowe parzenie kiełbasy :)
do zagotowanej wody wkładamy kiełbasę i zostawiamy aż ostygnie.
Tak przygotowaną kiełbasę możemy zjeść od razu, a po osuszeniu nadaje się do zamrożenia...U nas częściowo była zjedzona od razu, trochę poszło na obiad...Pozostałe zostały zamrożone...
...mielenie :)
...tak wygląda wyrobione mięso po 12 tu godzinach w lodówce :)
...przed nadziewaniem :)
...po nadziewaniu... :)
...parzenie... :)
....po sparzeniu :)
...w pojemnikach do mrożenia, w szkle...na obiad :)
....zamrażamy nawet na kilka miesięcy :)
....do zapieczenia na obiad :)
źródło: https://smaker.pl/przepis-kielbasa-biala-domowe-wyroby,124522,podlasek.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz