Składniki
- 2 jajka ekologiczne
- 10 g mąki bezglutenowej (zwykły koncentrat lub koncentrat „biszkoptowy”) LUB 10 g mąki pełnoziarnistej
- 5 g klarowanego masła lub rafinowanego oleju kokosowego
- 10 g miodu
- 20 g masła orzechowego – używam masła Sante GoOn! lub swojego domowego
Przygotowanie
Jajka wbijamy do suchej miski i ubijamy za pomocą miksera na puszystą pianę dopóki nie staną prawie białe.
Użytkownicy Thermomixa: jajka ubijamy za pomocą motylka, czas: ok. 3 minuty, obroty 4.
W czasie ubijania rozgrzewamy na niedużej patelni klarowane masło lub olej kokosowy.
Następnie do ubitych jajek dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy uważając, żeby piana nie „klapnęła”.
Przelewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy na rumiano z obu stron.
Następnie smarujemy miodem i masłem orzechowym i…. mamy absolutnie przepyszne, sycące i wartościowe śniadanie.
Tip: zwróćcie uwagę, aby zarówno naczynia jak i sprzęt do ubijania były idealnie suche. W innym przypadku piana nie będzie chciała się ubić
Użytkownicy Thermomixa: jajka ubijamy za pomocą motylka, czas: ok. 3 minuty, obroty 4.
W czasie ubijania rozgrzewamy na niedużej patelni klarowane masło lub olej kokosowy.
Następnie do ubitych jajek dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy uważając, żeby piana nie „klapnęła”.
Przelewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy na rumiano z obu stron.
Następnie smarujemy miodem i masłem orzechowym i…. mamy absolutnie przepyszne, sycące i wartościowe śniadanie.
Tip: zwróćcie uwagę, aby zarówno naczynia jak i sprzęt do ubijania były idealnie suche. W innym przypadku piana nie będzie chciała się ubić
źródło: https://smaker.pl/przepis-omlet-quot-ulubiony-quot,121382,kateskitchen.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz