Składniki
- ciasto:
- 5 jajek
- 6 łyżek cukru
- 20 dkg mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
- masa:
- 1 kostka masła 200 g
- 2 czekolady gorzkie
- 5 kopiastych łyżek nutelli
- 4 wafelki orzechowe „Góralki”- koniecznie orzechowe
Przygotowanie
ciasto:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie tortownica 22 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 30-35 minut- do suchego patyczka.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie tortownica 22 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 30-35 minut- do suchego patyczka.
Czekoladę rozpuszczamy na parze, studzimy i miksujemy z masłem oraz nutellą. Dodajemy pokrojone na małe kawałki wafelki. Połowę masy wykładamy na jeden orzechowy blat, przykrywamy drugim ciastem i wykładamy resztę masy.
źródło: https://smaker.pl/przepis-torcik-ferrero-rocher,125338,izaa-a.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz