czwartek, 20 kwietnia 2017

Panierowany kalafior

Dodatki

Składniki

  • Kalafior - 1 szt.
  • Mąka - 3/4 szkl.
  • Jajka - 2 szt.
  • Bułka tarta - 3/4 szkl.
  • Sól - do smaku
  • Olej - do smażenia

Przygotowanie

 
Kalafiora w całości gotujemy w osolonym wrzątku, pamiętając by nie był zbyt miękki, bo rozpadnie się nam przy panierowaniu. Po ugotowaniu wyciągamy go z wody i studzimy. Następnie dzielimy na mniejsze części.
Do jeden talerz wysypujemy mąkę, na drugi dajemy rozkłócone jajka, a na trzeci bułkę tartą. Panierujemy maczając różyczki kalafiora w mące, jajku, potem obtaczając w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
źródło: https://smaker.pl/przepis-panierowany-kalafior,121470,natalerzuagnes.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz