Składniki
- Kalafior - 1 szt.
- Mąka - 3/4 szkl.
- Jajka - 2 szt.
- Bułka tarta - 3/4 szkl.
- Sól - do smaku
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Kalafiora w całości gotujemy w osolonym wrzątku, pamiętając by nie był zbyt miękki, bo rozpadnie się nam przy panierowaniu. Po ugotowaniu wyciągamy go z wody i studzimy. Następnie dzielimy na mniejsze części.
Do jeden talerz wysypujemy mąkę, na drugi dajemy rozkłócone jajka, a na trzeci bułkę tartą. Panierujemy maczając różyczki kalafiora w mące, jajku, potem obtaczając w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Do jeden talerz wysypujemy mąkę, na drugi dajemy rozkłócone jajka, a na trzeci bułkę tartą. Panierujemy maczając różyczki kalafiora w mące, jajku, potem obtaczając w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
źródło: https://smaker.pl/przepis-panierowany-kalafior,121470,natalerzuagnes.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz