Składniki
1 żółtko
1 jajko
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
15 dag masła
3 łyżki śmietany
60 dag mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku
3 łyżeczki cukru waniliowego
Masa:
1/2 litra mleka
4 1/2 łyżki grysiku (kopiaste!)
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1/2 kieliszka brandy lub czystej wódki
sok z cytryny
żółtko z częścią białka
Ponadto:
powidła (najlepiej śliwkowe, ja dałam jabłkowe)
polewa czekoladowa
kokos
1 jajko
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
15 dag masła
3 łyżki śmietany
60 dag mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku
3 łyżeczki cukru waniliowego
Masa:
1/2 litra mleka
4 1/2 łyżki grysiku (kopiaste!)
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1/2 kieliszka brandy lub czystej wódki
sok z cytryny
żółtko z częścią białka
Ponadto:
powidła (najlepiej śliwkowe, ja dałam jabłkowe)
polewa czekoladowa
kokos
Sposób przygotowania przepisu:
Mazurek tradycyjny wg prababci
- 1. Masło roztapiamy z miodem. W misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy roztopione masło, mąkę z proszkiem i sodą i śmietanę. Dokładnie zarabiamy, a następnie dzielimy na 3 części. Każdą z części rozwałkowujemy na blaszce o wymiarach ok. 30/23 cm (zwykła, duża blacha) i pieczemy 20 minut w 180*C. Spody dokładnie studzimy (oddzielone od siebie papierem do pieczenia).
- 2. Gotujemy grysik. Mieszamy mleko z cukrem i grysikiem i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy, aby zgęstniało i odstawiamy do ostudzenia. Gdy grysik jest już przestudzony, ale nadal lekko ciepły dodajemy masło i mieszamy, aby się rozpuściło, studzimy całkowicie. Następnie dodajemy żółtko z odrobiną białka, alkohol, sok z cytryny i wszystko miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników!)
- 3. Na 1 spód wykładamy powidła, przykrywamy kolejnym ciastem, przekładamy masą grysikową, przykrywamy ostatnim plackiem. polewamy czekoladą i posypujemy kokosem. Ciasto musi poleżeć tak 1 dzień, aby zmiękło. Na 2 dzień jest przepyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz