Składniki
- Mąka pszenna - 250 g
- Mąka żytnia razowa - 250 g
- Woda - ciepła - 500 ml
- Drożdże suche - 7 g
- Cukier - 2 łyżeczki
- Sól - 1 płaska łyżeczka
- Płatki owsiane górskie - 50 g
- Suszona żurawina - 100 g
\
Przygotowanie
Wszystkie składniki wkładamy do miski, drożdże rozpuszczając wcześniej w ciepłej wodzie. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Jak ciasto urośnie przekładamy go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejną godzinę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 1 godzinę i 20 minut. Na ostatnie 20 minut wyjmujemy chleb z keksówki i pieczemy na blasze, by nie był mokry od spodu.
źródło: https://smaker.pl/przepis-chleb-pszenno-zytni-z-zurawina,121437,natalerzuagnes.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz