Składniki
ok. 1 kg szynki wieprzowej (najlepiej w kształcie"kulki" lub w zgrabnym, niezbyt płaskim kawałku)
2 łyżeczki soli (można pół na pół z solą peklową)
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
2 łyżki oleju
Zalewa:
2 l wody
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
2-3 łyżki soli
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
opcjonalnie:
2 łyżeczki soli (można pół na pół z solą peklową)
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
2 łyżki oleju
Zalewa:
2 l wody
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
2-3 łyżki soli
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
opcjonalnie:
gałązka rozmarynu
Sposób przygotowania przepisu:
Szynka gotowana w przyprawach
- 1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i przyprawami, skropić olejem, włożyć do miski, przykryć folią i odstawić do lodówki na 24-36h.
- 2. Składniki zalewy wymieszać w wysokim, wąskim garnku. Włożyć szynkę (mięso powinno być całe zanurzone w zalewie), przykryć garnek, postawić na ogień i doprowadzić do wrzenia, ogień zmniejszyć i gotować pod przykryciem 10 minut. Pozostawić do ostudzenia (ok 10-12h), następnie znowu zagotować, gotować 10 minut, ostudzić, znowu zagotować, gotować 10 minut, ostudzić, osuszyć na papierowym ręczniku. Szynkę gotowaną przechowywać w lodówce, przed podaniem kroić w plasterki
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowa-szynka-gotowana-2
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz