Składniki
- filet z indyka 300 g
- podudzie z indyka 200 g
- podgardle wieprzowego lub tłusty boczek 200 g
- wątróbka drobiowa lub indycza 200 g
- Cebula 2 szt.
- suszone jabłko 8 plastrów
- czerwstwa kajzerka 1 szt.
- białe wytrawne wino 250 ml
- liście laurowe 2 szt.
- Ziele angielskie 5 szt.
- Rozmaryn 1 gałązka
- Tymianek 3 gałązki
- olej rzepakowy 2 łyżki
- brandy lub koniak 50 ml
- jaja 3 szt.
- Sól morska
- Pieprz czarny
- Gałka muszkatołowa
- Bułka tarta 2 łyżki
- olej do posmarowania formy
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w duże kawałki. Zrumienić na oleju z każdej strony.
Cebule obrać, przekroić na pół włożyć do mięsa, dodać przyprawy, suszone jabłko, zalać winem i gorącą wodą, żeby mięso było na 2/3 przykryte płynem. Dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie (ok godziny). Wątróbkę oczyścić z błon, dodać do mięsa, dusić jeszcze 20 minut.
Cebule obrać, przekroić na pół włożyć do mięsa, dodać przyprawy, suszone jabłko, zalać winem i gorącą wodą, żeby mięso było na 2/3 przykryte płynem. Dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie (ok godziny). Wątróbkę oczyścić z błon, dodać do mięsa, dusić jeszcze 20 minut.
Mięso i cebulę wyjąć z sosu, ostudzić. Kajzerkę pokroić i namoczyć w sosie z mięsa. Wszystko zmielić 2 razy. Masę mięsną doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wlać brandy, dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę. Do wyrobionej masy można dodać żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami.\
Formę (u mnie 25x10cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC.
Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Gdy pasztet wystygnie i stężeje, wyjąć z foremki.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Gdy pasztet wystygnie i stężeje, wyjąć z foremki.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
źródło: https://smaker.pl/przepis-pasztet-z-indyka,125065,mariwanna.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz