Składniki
SKŁADNIKI:
( 4 porcje )
** polędwiczki wieprzowe 2 szt
** cebula – 2 szt
** masło – 150 g
** bulion – 300 ml
** sól
** pieprz
** papryka
** śmietana 18% słodka – 50 ml
Sposób przygotowania przepisu:
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Polędwiczki oczyszczamy , kroimy w plastry.
Lekko rozbijamy za pomocą dłoni.
Z każdej strony posypujemy odrobiną soli pieprzu.
W garnku z grubym dnem / gęsiarce rozgrzewamy masło.
Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i szklimy na złoto.
Wkładamy nasze polędwiczki , obsmażamy z każdej strony.
Podlewamy bulionem i na wolnym ogniu dusimy do miękkości.
Odlewamy niewielką ilość bulionu do osobnego naczynia , dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Całość wlewamy z powrotem do gęsiarki , rozprowadzamy i podgrzewamy jeszcze ok. 3-5 minut.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną papryki.
Podajemy gorące np. z ugotowaną na sypko kaszą.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-wlasnym-3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz