wtorek, 4 kwietnia 2017

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Składniki


SKŁADNIKI:
( 4 porcje )
** polędwiczki wieprzowe 2 szt
** cebula – 2 szt
** masło – 150 g
** bulion – 300 ml
** sól
** pieprz
** papryka
** śmietana 18% słodka – 50 ml

Sposób przygotowania przepisu:

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    Polędwiczki oczyszczamy , kroimy w plastry.

    Lekko rozbijamy za pomocą dłoni.

    Z każdej strony posypujemy odrobiną soli pieprzu.

    W garnku z grubym dnem / gęsiarce rozgrzewamy masło.

    Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i szklimy na złoto.

    Wkładamy nasze polędwiczki , obsmażamy z każdej strony.

    Podlewamy bulionem i na wolnym ogniu dusimy do miękkości.

    Odlewamy niewielką ilość bulionu do osobnego naczynia , dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

    Całość wlewamy z powrotem do gęsiarki , rozprowadzamy i podgrzewamy jeszcze ok. 3-5 minut.

    Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną papryki.

    Podajemy gorące np. z ugotowaną na sypko kaszą.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-wlasnym-3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz