Składniki
- 5 jajek
- 200 g serka kremowego
- 20 dag miękkiego masła
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 szkl cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie
Miękkie masło miksujemy stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy, aż powstanie puszysty krem. Następnie dodajemy serek.
Dalej miksując na najwyższych obrotach dodajemy po jednym jajku.
Dalej miksując na najwyższych obrotach dodajemy po jednym jajku.
Na koniec stopniowo dodajemy przesiane maki z proszkiem do pieczenia
i mieszamy łyżką nie za długo tylko do połączenia się składników.
i mieszamy łyżką nie za długo tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej np kaszą manną foremki. Babkę pieczemy ok 45-55 min w temp 160 st do suchego patyczka
źródło: https://smaker.pl/przepis-wilgotna-babka-z-serem,124950,izaa-a.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz