niedziela, 9 kwietnia 2017

Bezowe ciasto z gruszkami

Desery

Składniki

  • Ciasto :
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • żółtka 3 szt
  • cukier drobny 150 g
  • mleko 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • masło 210 g
  • gruszki 8-10 szt
  • Beza :
  • białka 3 szt
  • sól
  • cukier drobny 2,5 łyżki
  • Kruszonka :
  • masło 50 g
  • mąka 120 g
  • cukier puder 50 g

Przygotowanie

 
Mało zmiksować z cukrem. Następnie stale miksując dodawać po jednym żółtku. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć gotowe ciasto. Do ciasta powtykać połówki obranych i wydrążonych gruszek.
Jaja ubić na sztywno z dodatkiem soli, a następnie wsypywać cukier i zrobić bezę. Z mąki, cukru i miękkiego masła przygotować posypkę. Na gruszki wyłożyć bezę i całość obficie posypać kruszonką.
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 35-45 min. Nadaje się do spożycia po lekkim ostudzeniu... :)
źródło: https://smaker.pl/przepis-bezowe-ciasto-z-gruszkami,125172,steve.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz