Składniki
- Ciasto :
- mąka pszenna 2 szklanki
- żółtka 3 szt
- cukier drobny 150 g
- mleko 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- masło 210 g
- gruszki 8-10 szt
- Beza :
- białka 3 szt
- sól
- cukier drobny 2,5 łyżki
- Kruszonka :
- masło 50 g
- mąka 120 g
- cukier puder 50 g
Przygotowanie
Mało zmiksować z cukrem. Następnie stale miksując dodawać po jednym żółtku. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć gotowe ciasto. Do ciasta powtykać połówki obranych i wydrążonych gruszek.
Jaja ubić na sztywno z dodatkiem soli, a następnie wsypywać cukier i zrobić bezę. Z mąki, cukru i miękkiego masła przygotować posypkę. Na gruszki wyłożyć bezę i całość obficie posypać kruszonką.
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 35-45 min. Nadaje się do spożycia po lekkim ostudzeniu... :)
źródło: https://smaker.pl/przepis-bezowe-ciasto-z-gruszkami,125172,steve.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz