Składniki
- Wołowina - 800 g (na bitki)
- Pieczarki - 6 szt. (duże)
- Cebula - 1 szt.
- Sól, pieprz - do smaku
- Liść laurowy - 1 szt.
- Ziele angielskie - 2 szt.
- Pieprz ziarnisty - 5 szt.
- Mąka - do zagęszczenia sosu i do oprószenia mięsa
- Olej - do smażenia
- Śmietana - gęsta - 1 duża łyżka
Przygotowanie
Mięso płuczemy i osuszamy. Ostrym nożem kroimy w poprzek włókien na ok. 1 centymetrowe plastry. Delikatnie rozbijamy mięso na cienkie płaty. Mięso możemy zostawić w większych plastrach lub pokroić je na mniejsze. Plasterki mięsa oprószamy z obu stron solą i pieprzem, obtaczamy je w mące, strzepując nadmiar mąki. Na patelni rozgrzewamy olej i osmażamy wszystkie kawałki z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Przekładamy je do garnka. Na patelnię wlewamy 1,5 - 2 szkl. wody, mieszamy dokładnie i przelewamy do garnka z mięsem. Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w piórka i podsmażamy na patelni na niedużej ilości oleju. Przekładamy do do mięsa. Wrzucamy przyprawy, solimy i pieprzymy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Sprawdzamy smak - ewentualnie jeszcze doprawiamy, zagęszczamy mąką i dolewamy śmietanę. Najlepiej smakują z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.
źródło: https://smaker.pl/przepis-wolowina-w-sosie-pieczarkowym,125261,natalerzuagnes.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz