środa, 14 listopada 2012

Toskańska zapiekanka


Toskańska zapiekanka /Smacznego


Składniki:

  • 500 g schabu
  • 8 plastrów bekonu
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • pół pęczka bazylii
  • 400 g śmietany
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki keczupu
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • pieprz Cayenne
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  •  2 łyżki miękkiego masła
 Przygotowanie:

 Ze schabu wyciąć 8 medalionów, każdy zawinąć w plaster bekonu. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć medaliony z obu stron 1-2 minuty. Zdjąć i ułożyć w natłuszczonej formie. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać śmietanę, przecier pomidorowy, keczup i zioła, zagotować. Doprawić solą pieprzem, papryką i pieprzem cayenne. Sosem zalać medaliony. Z pieczywa odciąć skórkę, resztę pokruszyć, wmieszać z masłem i wysypać na zapiekankę. Piec w 200 st. C przez ok. 40 minut. Dekorować bazylią. Można podawać z brokułami lub zasmażanymi ziemniakami.

Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 2730 kJ/652 kcal

źródło:  http://kobieta.interia.pl/kuchnia/kuchnie-swiata/news-najlepsze-przepisy-ze-slonecznej-toskanii,nId,623136,nPack,4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz