Składniki:
- 500 g schabu
- 8 plastrów bekonu
- 2 łyżki oleju
- 300 g dojrzałych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 4 gałązki tymianku
- pół pęczka bazylii
- 400 g śmietany
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżki keczupu
- sól, pieprz
- słodka papryka
- pieprz Cayenne
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 2 łyżki miękkiego masła
Przygotowanie:
Ze schabu wyciąć 8 medalionów, każdy zawinąć w plaster bekonu. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć medaliony z obu stron 1-2 minuty. Zdjąć i ułożyć w natłuszczonej formie. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać śmietanę, przecier pomidorowy, keczup i zioła, zagotować. Doprawić solą pieprzem, papryką i pieprzem cayenne. Sosem zalać medaliony. Z pieczywa odciąć skórkę, resztę pokruszyć, wmieszać z masłem i wysypać na zapiekankę. Piec w 200 st. C przez ok. 40 minut. Dekorować bazylią. Można podawać z brokułami lub zasmażanymi ziemniakami.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 2730 kJ/652 kcal
źródło: http://kobieta.interia.pl/kuchnia/kuchnie-swiata/news-najlepsze-przepisy-ze-slonecznej-toskanii,nId,623136,nPack,4
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz