Bliski kuzyn spaghetti jest grubszy i ma w środku dziurki, przez które wpływa odrobina sosu. Idealnie pasuje do rzadkich sosów, na przykład pomidorowych.
Składniki:
Składniki:
- na ok. 500 g świeżego makaronu bucatini*:
- 400 g mąki semolina (z pszenicy durum)
- 4 jaja
- 40 g soli
- 120 g bekonu
- 600 g pulpy pomidorowej
- 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 80 g sera pecorino
- 10 listków bazylii (+ kilka do dekoracji)
- pieprz czarny
- sól
Wykonanie:
Przygotuj ciasto na makaron: wyrób elastyczne i gładkie ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wytnij odpowiedni kształt (tu: bucatini). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu. Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojony w kostkę bekon. Podlej winem, a po wyparowaniu alkoholu dodaj pulpę pomidorową, bazylię i dużo pieprzu, posól do smaku. Gotuj sos przez ok. 15 minut. Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj przygotowany sos z makaronem, wierzch posyp utartym serem pecorino. Wyłóż na talerze dekorując listkiem bazylii. *Makaron bucatini - długi makaron o owalnym przekroju przypominający spaghetti, ale grubszy i z dziurką w środku, popularny w regionie Lazio.
Przygotuj ciasto na makaron: wyrób elastyczne i gładkie ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wytnij odpowiedni kształt (tu: bucatini). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu. Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojony w kostkę bekon. Podlej winem, a po wyparowaniu alkoholu dodaj pulpę pomidorową, bazylię i dużo pieprzu, posól do smaku. Gotuj sos przez ok. 15 minut. Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj przygotowany sos z makaronem, wierzch posyp utartym serem pecorino. Wyłóż na talerze dekorując listkiem bazylii. *Makaron bucatini - długi makaron o owalnym przekroju przypominający spaghetti, ale grubszy i z dziurką w środku, popularny w regionie Lazio.
Autor: Giancarlo Russo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz