Duże, głębokie muszle, które świetnie nadają sie do nadziewania i zapiekania, znane są we Włoszech jako conchiglie.
Składniki:
- 20 dużych muszli
- 1 mały por
- 2 pomidory
- 1 żółta papryka
- 100 g szynki
- 1/2 opakowania fety
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
W dużej ilości osolonego wrzątku ugotuj muszle na półtwardo, delikatnie wyjmij łyżka cedzakową, zahartuj w zimnej wodzie i osusz. Por pokrój w cienkie plasterki, paprykę, pomidory i szynkę - w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę, przez 2-3 minuty przesmaż por z czosnkiem i szynką. Zdejmij z patelni i przestudź. W misce wymieszaj paprykę i pomidory z pokruszoną fetą, połącz z szynką z porem i czosnkiem. Dodaj posiekany koperek i parmezan, dopraw pieprzem (solą już nie trzeba, ponieważ feta jest wystarczająco słona), bardzo dokładnie wymieszaj. Farszem wypełnij muszle. Ułóż je ciasno, jedna przy drugiej, w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekaj około 7 minut (do czasu, aż ser się rozpuści).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz