wtorek, 6 listopada 2012

Faszerowane muszle



Duże, głębokie muszle, które świetnie nadają sie do nadziewania i zapiekania, znane są we Włoszech jako conchiglie. 

Składniki:

  • 20 dużych muszli
  • 1 mały por
  • 2 pomidory
  • 1 żółta papryka
  • 100 g szynki
  • 1/2 opakowania fety
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

W dużej ilości osolonego wrzątku ugotuj muszle na półtwardo, delikatnie wyjmij łyżka cedzakową, zahartuj w zimnej wodzie i osusz. Por pokrój w cienkie plasterki, paprykę, pomidory i szynkę - w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę, przez 2-3 minuty przesmaż por z czosnkiem i szynką. Zdejmij z patelni i przestudź. W misce wymieszaj paprykę i pomidory z pokruszoną fetą, połącz z szynką z porem i czosnkiem. Dodaj posiekany koperek i parmezan, dopraw pieprzem (solą już nie trzeba, ponieważ feta jest wystarczająco słona), bardzo dokładnie wymieszaj. Farszem wypełnij muszle. Ułóż je ciasno, jedna przy drugiej, w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekaj około 7 minut (do czasu, aż ser się rozpuści).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz