Składniki na 6 porcji:
- 6 nóżek z kurczaka
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 6 gałązek oregano
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 400 g śmietany
Przygotowanie:
Mięso doprawić solą i pieprzem i skropić 2 łyżkami oliwy. Ułożyć w brytfannie i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 1 godzinę. Grzyby oczyścić i poprzekrawać na pół. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Z ziół oberwać listki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim cebulę przez 6 minut, po 4 minutach dodać pieczarki, czosnek i zioła. Wmieszać przecier pomidorowy, a po chwili śmietanę, zagotować. Nóżki polać sosem grzybowym po 30 minutach pieczenia. Gotowe danie podawać z pieczywem, dekorować rozmarynem i oregano
źródło: http://kobieta.interia.pl/kuchnia/kuchnie-swiata/news-najlepsze-przepisy-ze-slonecznej-toskanii,nId,623136,nPack,1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz