poniedziałek, 5 listopada 2012

Spaghetti z kukurydzą i boczkiem




Spaghetti to chyba najpopularniejszy z włoskich makaronów. Jeśli masz trochę dość mięsno-pomidorowego sosu, mamy propozycję o nieco delikatniejszym smaku. Słodka kukurydza i aromatyczny wędzony boczek świetnie się "dogadują". 

 Składniki:


  • 500 g makaronu spaghetti
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 ząbki czosnki
  • 120 g śmietanki 30 proc.
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • pęczek bazylii
Wykonanie: 

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź, zachowując 1/2 szklanki wody, w której gotował się makaron. Na dużej patelni podgrzej niewielką ilość oliwy, dodaj pokrojony w paseczki boczek i drobniutko posiekany czosnek. Smaż chwilę i dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę. Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem i dodaj makaron. Wszystko wymieszaj, a jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj część wody z gotowania makaronu. Przełóż na talerze i posyp listkami bazylii.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz