poniedziałek, 5 listopada 2012

Makaron fusilli z wieprzowiną i cukinią



Fusilli to po prostu popularne świderki - jedne z ulubionych makaronów. Pamiętaj, aby - przygotowując makaron z tego przepisu - smażyć cukinię, aż zmięknie, ale wciąż będzie chrupiąca. Całość posyp parmezanem.
 


Składniki:


  • 450 g polędwicy wieprzowej
  • 2 nieduże cukinie
  • 1 cebula
  • pęczek bazylii
  • 80 g masła
  • 150 g czarnych oliwek bez pestek
  • 60 g tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • makaron świderki (fusilli)

Wykonanie:


Mięso pokrój w plasterki i zrumień na połowie masła. Zdejmij mięso z patelni, oprósz solą i pieprzem. Na patelnię dodaj pozostałą część masła i pokrojoną w piórka cebulę. Smaż, często mieszając i kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone w plasterki cukinie. Smaż, aż cukinia zmięknie, ale będzie wciąż chrupiąca. Dodaj oliwki i wymieszaj sos. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Świderki podawaj z sosem posypane tartym parmezanem.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz