Fusilli to po prostu popularne świderki - jedne z ulubionych makaronów. Pamiętaj, aby - przygotowując makaron z tego przepisu - smażyć cukinię, aż zmięknie, ale wciąż będzie chrupiąca. Całość posyp parmezanem.
Składniki:
- 450 g polędwicy wieprzowej
- 2 nieduże cukinie
- 1 cebula
- pęczek bazylii
- 80 g masła
- 150 g czarnych oliwek bez pestek
- 60 g tartego parmezanu
- sól
- pieprz
- makaron świderki (fusilli)
Wykonanie:
Mięso pokrój w plasterki i zrumień na połowie masła. Zdejmij mięso z patelni, oprósz solą i pieprzem. Na patelnię dodaj pozostałą część masła i pokrojoną w piórka cebulę. Smaż, często mieszając i kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone w plasterki cukinie. Smaż, aż cukinia zmięknie, ale będzie wciąż chrupiąca. Dodaj oliwki i wymieszaj sos. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Świderki podawaj z sosem posypane tartym parmezanem.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz