Lasagne najlepiej znamy w wersji mięsnej - żeby się nie znudziła, urozmaicajcie ją grzybami, oliwkami, warzywami lub wykorzystując inny gatunek sera (zamiast cheddara - parmezan, grana padano lub inny twardy, ostry ser żółty). Zamiast wołowiny możecie użyć każdego rodzaju mięsa. Podajemy przepis bazowy na mięsny sos do lasagne - modyfikujcie do woli!
Sos mięsny:
- 250 g mielonej wołowiny
- 1 duża cebula
- 400 g pomidorów (mogą być z puszki)
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 1 kostka rosołowa wołowa
- bazylia
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sos serowy:
- 25 g masła
- 25 g mąki
- 400 ml mleka 3 proc.
- 1/2 kostki rosołowej z kury
- 100 g startego twardego ostrego żółtego sera (np. cheddar)
- pieprz
- opakowanie makaronu lasagne
Wykonanie:
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu o dużej średnicy zeszklij na oleju cebulę, a następnie dodaj wołowinę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu o dużej średnicy zeszklij na oleju cebulę, a następnie dodaj wołowinę. W drugim rondlu na małym ogniu roztop masło, dodaj mąkę i bardzo dokładnie i szybko wymieszaj drewnianą łyżką. Pilnuj, żeby zasmażka się nie przypaliła. Następnie dolewaj stopniowo mleko, cały czas mieszając i pilnując, żeby nie było grudek (jeśli się pojawią, użyj do ich rozbicia trzepaczki). Dodaj kostkę rosołową, dopraw pieprzem i ustaw na małym ogniu. Kiedy sos się zagotuje, zdejmij go z ognia i dodaj 3/4 sera. Dokładnie wymieszaj. W niedużej brytfance układaj naprzemiennie warstwy: makaron, sos mięsny, makaron, sos serowy. Zakończ sosem serowym i posyp go resztą startego sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekaj około 45 minut - ser na wierzchu lazanii powinien się zapiec na złoto. Podawaj około 10 minut po wyjęciu z pieca. Rada: Podane proporcje są na niewielką brytfankę, jeśli chcesz zrobić większą porcję lub więcej warstw, zwiększ proporcjonalnie ilość składników.
Autor: Maria Szkop
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz