wtorek, 6 listopada 2012

Makaron tagliatelle z sosem genovese



Tagliatelle to płaskie wstążki o szerokości 5 mm, popularne w okolicach Bolonii. Proponujemy podanie z sosem z trzema rodzajami mięsa, warzywami i winem.

Składniki:
  • ok. 500 g świeżego makaronu tagliatelle*: 
  • 400 g mąki semolina (z pszenicy durum)
  • 4 jaja
  • 40 g soli
Sos: 
  • 100 g cielęcina (udziec)
  • 100 g wołowiny (rostbef)
  • 100 wieprzowiny (szynka)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała cebula
  • 1 marchew
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 4 listki bazylii
  • 100 ml bulionu mięsnego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Przygotuj ciasto na makaron: wyrób elastyczne i gładkie ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wytnij odpowiedni kształt (tu: tagliatelle). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu. Przygotuj sos: przepuść mięsa przez maszynkę, użyj grubych oczek. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przez ok.
4 minuty podsmaż pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchew i seler naciowy. Dodaj mięso i smaż kolejne 5 minut. Podlej winem, a po wyparowaniu alkoholu dodaj bulion i duś ok. 10 minut. Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnię do przygotowanego sosu. Całość wymieszaj i wyłóż na talerze, dekorując listkiem bazylii.
Autor: Giancarlo Russo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz