Tagliatelle to płaskie wstążki o szerokości 5 mm, popularne w okolicach Bolonii. Proponujemy podanie z sosem z trzema rodzajami mięsa, warzywami i winem.
Składniki:
Składniki:
- ok. 500 g świeżego makaronu tagliatelle*:
- 400 g mąki semolina (z pszenicy durum)
- 4 jaja
- 40 g soli
- 100 g cielęcina (udziec)
- 100 g wołowiny (rostbef)
- 100 wieprzowiny (szynka)
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 mała cebula
- 1 marchew
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 4 listki bazylii
- 100 ml bulionu mięsnego
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Przygotuj ciasto na makaron: wyrób elastyczne i gładkie ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wytnij odpowiedni kształt (tu: tagliatelle). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu. Przygotuj sos: przepuść mięsa przez maszynkę, użyj grubych oczek. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przez ok. 4 minuty podsmaż pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchew i seler naciowy. Dodaj mięso i smaż kolejne 5 minut. Podlej winem, a po wyparowaniu alkoholu dodaj bulion i duś ok. 10 minut. Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnię do przygotowanego sosu. Całość wymieszaj i wyłóż na talerze, dekorując listkiem bazylii.
Przygotuj ciasto na makaron: wyrób elastyczne i gładkie ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wytnij odpowiedni kształt (tu: tagliatelle). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu. Przygotuj sos: przepuść mięsa przez maszynkę, użyj grubych oczek. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przez ok. 4 minuty podsmaż pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchew i seler naciowy. Dodaj mięso i smaż kolejne 5 minut. Podlej winem, a po wyparowaniu alkoholu dodaj bulion i duś ok. 10 minut. Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnię do przygotowanego sosu. Całość wymieszaj i wyłóż na talerze, dekorując listkiem bazylii.
Autor: Giancarlo Russo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz