Składniki dla 4 osób: :
- posiekana natka: 3 łyżki
- ziemniaki: 500 gram
- tłuszcz do formy
- sól
- brokuł
- mleko: 500 ml
- biały pieprz
- masło: 100 gram
- mąka: 50 gram
- starty żółty ser: 100 gram
- sok z połówki cytryny
- ryba: 500 gram
ZAPIEKANA RYBA Z BROKUŁAMI:
ETAPY PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki obrać, pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Gotować 5 minut w posolonej wodzie. Filety rybne pokropić sokiem z cytryny, posolić. Brokuł podzielić na różyczki, ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem, a następnie przepłukać zimną wodą.
W rondelku rozgrzać masło, podsypać mąką, zasmażyć, zalać zimnym mlekiem. Mieszając, gotować na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos beszamelowy. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę, starty ser i skórkę otartą z cytryny. Dołożyć brokuły, delikatnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
Na dnie naczynia ułożyć plastry ziemniaków, a na nich filety rybne. Całość zalać beszamelem z brokułami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekać około 30 minut.
źródło: http://www.styl.pl/kuchnia/przepisy/przepis-zapiekana-ryba-z-brokulami,rId,962
W rondelku rozgrzać masło, podsypać mąką, zasmażyć, zalać zimnym mlekiem. Mieszając, gotować na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos beszamelowy. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę, starty ser i skórkę otartą z cytryny. Dołożyć brokuły, delikatnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
Na dnie naczynia ułożyć plastry ziemniaków, a na nich filety rybne. Całość zalać beszamelem z brokułami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekać około 30 minut.
źródło: http://www.styl.pl/kuchnia/przepisy/przepis-zapiekana-ryba-z-brokulami,rId,962
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz