poniedziałek, 5 listopada 2012

Zapiekana ryba z brokułami

Zapiekana ryba z brokułami


Składniki dla 4 osób: :
  • posiekana natka: 3 łyżki
  • ziemniaki: 500 gram
  • tłuszcz do formy
  • sól
  • brokuł
  • mleko: 500 ml
  • biały pieprz
  • masło: 100 gram
  • mąka: 50 gram
  • starty żółty ser: 100 gram
  • sok z połówki cytryny
  • ryba: 500 gram

ZAPIEKANA RYBA Z BROKUŁAMI:

ETAPY PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki obrać, pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Gotować 5 minut w posolonej wodzie. Filety rybne pokropić sokiem z cytryny, posolić. Brokuł podzielić na różyczki, ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem, a następnie przepłukać zimną wodą. 

W rondelku rozgrzać masło, podsypać mąką, zasmażyć, zalać zimnym mlekiem. Mieszając, gotować na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos beszamelowy. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę, starty ser i skórkę otartą z cytryny. Dołożyć brokuły, delikatnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. 

Na dnie naczynia ułożyć plastry ziemniaków, a na nich filety rybne. Całość zalać beszamelem z brokułami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekać około 30 minut.

źródło: http://www.styl.pl/kuchnia/przepisy/przepis-zapiekana-ryba-z-brokulami,rId,962

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz