Składniki na 2 sztuki:
- 200 g mąki
- szczypta cukru
- sól
- 12 g drożdży
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- puszka (425 ml) pomidorów
- czarny pieprz, słodka papryka
- 3 pomidory
- 250 g mozzarelli
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 50 g tartego parmezanu
- pół pęczka bazylii
- mąka do podsypywania
Wykonanie:
Wymieszać mąkę, cukier i ½ łyżeczki soli. Drożdże rozpuścić w 125 ml cieplej wody i wlać do mąki wraz z 2 łyżkami oliwy. Wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Odstawić w cieple miejsce na ok. 50 minut. Pomidory wlać na sito i osączyć, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Pomidory i mozzarellę pokroić w cienkie plastry.
Ciasto dobrze wyrobić na posypanej mąką powierzchni, rozdzielić na 2 części, uformować dwa placki o średnicy 22 cm i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować rozgniecionymi pomidorami, obłożyć plastrami pomidorów i mozzarelli. Posypać ziołami prowansalskimi i parmezanem, skropić 3 łyżkami oliwy. Piec w 200 st. C przez 20 minut. Dekorować świeżą bazylią.
źródło: http://kobieta.interia.pl/kuchnia/kuchnie-swiata/news-pizza-margherita,nId,696533
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz