Składniki na 4 porcje:
- 1,5 kg dojrzałych pomidorów
- 2 cebule
- 2 czosnek
- gałązka rozmarynu
- kawałek czerstwej bułeczki (ok. 60 g)
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- słodka papryka
- 250 ml
- 3 łodyżki bazylii
- 4 łodyżki majeranku
- 50 g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Skórkę pomidorów naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem i zdjąć. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Pomidory poprzekrawać, wyjąć pestki a miąższ pokroić w kostkę. Bułkę pokroić w kostkę (ok. 1 cm). W rondelku rozgrzać 6 łyżek oliwy, przesmażyć bułkę, cebulę i czosnek wraz z listkami rozmarynu, odłożyć 4 łyżki tej mieszanki.
Do rondelka dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i papryką, i dusić 15 minut. Po 5 minutach wlać bulion. Dodać listki majeranku i oregano. Zupę zmiksować, rozlać do talerzy. Nałożyć po łyżce cebuli z grzankami i posypać parmezanem.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1720 kJ/411 kcal
źródło: http://kobieta.interia.pl/kuchnia/kuchnie-swiata/news-najlepsze-przepisy-ze-slonecznej-toskanii,nId,623136,nPack,2
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz