Składniki:
- 500 g świeżej fasoli
- 2 dojrzałe pomidory
- średniej wielkości cebula
- 3-4 gałązki bazylii
- 8 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- 20 g sklarowanego masła
- 4 steki wołowe z biodrówki
Przygotowanie:
Fasolę zagotować w ½ litra wody, i na bardzo słabym ogniu gotować pół godziny pod przykryciem. Pomidory sparzyć obrać ze skórki, pestki wyciąć, a miąższ pokroić w kostkę.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Fasolę odcedzić. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pomidory i dusić, aż całkowicie się rozpadną. Dodać 4 łyżki oliwy, fasolkę, i pokrojone listki bazylii, doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze 2-3 minuty. Na sklarowanym maśle smażyć steki (6 minut), doprawić solą i pieprzem. Steki podawać z fasolką, dekorować bazylią.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 3060 kJ/731 kcal
źródło: http://kobieta.interia.pl/kuchnia/kuchnie-swiata/news-najlepsze-przepisy-ze-slonecznej-toskanii,nId,623136,nPack,3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz